Osakkaan muutostyöoikeus

Asunto-osakeyhtiölain lähtökohta on, että osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutostöitä osakehuoneistossa. Yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa tehtävät muutostyöt edellyttävät kuitenkin yhtiön suostumuksen. Ratkaisussa KKO 2021:32 oli kyse siitä, saiko osakkeenomistaja asentaa ilmalämpöpumpun huoneiston ja parvekkeen väliseen ulkoseinään.

Korkein oikeus totesi, että muutostyöoikeuden on vakiintuneesti katsottu koskevan huoneiston sisäpuolisia toimenpiteitä ja että siltä osin kuin rakennuksen ulkoseinä sijaitsee osakkeenomistajan hallinnassa olevan huoneiston ja huoneistoon kuuluvan parvekkeen välissä, ulkoseinä jää osakehuoneistoon kuuluvan alueen sisäpuolelle. Huoneisto, sen vieressä sijaitseva parveke ja näiden välissä oleva osa rakennuksen ulkoseinää muodostavat luonnollisen ja kiinteän kokonaisuuden. Korkeimman oikeuden mukaan parvekkeen kohdalla olevan rakennuksen ulkoseinän erottaminen muutostyöoikeuden suhteen osakehuoneistoon kuuluvasta kokonaisuudesta olisi keinotekoinen ja käytännön tarpeita vastaamaton ratkaisu.

Vaikka rakennuksen ulkoseinä on parvekkeenkin kohdalla yhtiön kunnossapitovastuulla, arvioidaan siihen tehtäviä muutostöitä osakehuoneistossa tehtävien muutostöiden sääntöjen mukaan. Muutostyöoikeus ei ole rajoittamaton, vaan voi olla, että asunto-osakeyhtiölain mukaisesti muutostyölle asetetaan ehtoja tai se jopa kielletään. Tässä kyseisessä tapauksessa ilmalämpöpumpun asentamisen ei katsottu aiheuttavan sellaista haittaa yhtiölle tai muille osakkaille, että yhtiöllä olisi ollut oikeus kieltää sen asennus.

SOITA ASIANTUNTIJALLE
PYYDÄ TARJOUS